+31 (0)40 240 58 50
mail@lapento.nl

De PENTO-analyse: gebaseerd op een bewezen model

Aan de basis van de PENTO Analyse liggen verschillende bewezen modellen ten grondslag. Deze unieke analyse is het resultaat van jarenlange expertise op het gebied van ondernemerschap, aangevuld met de wereldwijd beproefde methodes van Oxford Innovation, Business Model Canvas (Strateger) en Scaling Up (Verne Harnisch).

Pento model

Het PENTO-model

Het model bestaat uit 5 elementen. We lichten ze graag toe:

Het team omvat de mensen binnen de organisatie en richt zich op verschillende aspecten:

 • Kernwaarden: De fundamentele principes en overtuigingen die de cultuur van het team bepalen. Het definiëren van kernwaarden helpt bij het bepalen van de normen en het gedrag van het team.
 • Opleidingen: De training en ontwikkeling van teamleden om hun vaardigheden, kennis en capaciteiten te vergroten. Het investeren in opleidingen helpt het team te groeien en te verbeteren.
 • Plezier: Het creëren van een plezierige en motiverende werkomgeving. Plezier hebben in het werk en een positieve teamdynamiek dragen bij aan de teamprestaties en het welzijn van de teamleden.
 1. Het financiële aspect heeft betrekking op de financiële gezondheid en planning van de organisatie:
 • Huidige situatie: Een evaluatie van de huidige financiële positie van de organisatie, inclusief inkomsten, uitgaven, winst en cashflow. Het begrijpen van de huidige situatie is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen.
 • Prognose: Het maken van voorspellingen en projecties van de financiële prestaties op basis van historische gegevens en toekomstige verwachtingen. Een prognose biedt inzicht in de verwachte financiële resultaten.
 • Korte termijn (3 maanden - 6 maanden - 12 maanden): Het opstellen van financiële doelen en plannen voor de korte termijn, inclusief specifieke maatregelen en acties die nodig zijn om deze doelen te bereiken.
 1. Het commerciële aspect richt zich op het succesvol positioneren van de organisatie op de markt:
 • Aanbod: De producten of diensten die de organisatie aanbiedt aan haar klanten. Het definiëren en optimaliseren van het aanbod is cruciaal voor het aantrekken en behouden van klanten.
 • Klanten: Het identificeren van de doelgroep en het begrijpen van de behoeften, uitdagingen en voorkeuren van de klanten. Dit stelt de organisatie in staat om effectieve marketing- en verkoopstrategieën te ontwikkelen.
 • Positionering: Het bepalen van de unieke waardepropositie en het onderscheidende vermogen van de organisatie ten opzichte van concurrenten. Een sterke positionering zorgt voor een duidelijke en aantrekkelijke positionering in de markt.
 1. De strategische component richt zich op het ontwikkelen en uitvoeren van een effectieve bedrijfsstrategie:
 • Innovatie: Het stimuleren van innovatie binnen de organisatie, zowel op het gebied van producten/diensten als processen. Innovatie helpt bij het behouden van concurrentievoordeel en het identificeren van nieuwe groeikansen.
 • Doelen: Het vaststellen van specifieke, meetbare en haalbare doelen die de richting en focus van de organisatie bepalen. Duidelijke doelen bieden een kader voor actie en evaluatie van de prestaties.
 • Uitvoering: Het implementeren en uitvoeren van de strategie door middel van concrete actieplannen, resource-alocatie en prestatiebeheer. Een effectieve uitvoering zorgt voor de vertaling van strategie naar tastbare resultaten.
 1. Het organisatorische aspect omvat de structuur en ondersteunende elementen van de organisatie:
 • Partners & leveranciers: Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met partners en leveranciers die bijdragen aan het succes van de organisatie. Effectieve samenwerking en het selecteren van betrouwbare partners zijn cruciaal.
 • Structuur: Het ontwerpen van een organisatiestructuur die de communicatie, samenwerking en efficiëntie bevordert. Een goed gedefinieerde structuur zorgt voor heldere rollen, verantwoordelijkheden en besluitvormingsprocessen.
 • Tools & ICT: Het gebruik van geschikte tools en technologieën om de operationele processen te ondersteunen en te optimaliseren. Efficiënte systemen en technologische infrastructuur dragen bij aan de productiviteit en groei van de organisatie.
Door deze vijf elementen grondig te analyseren en te optimaliseren, legt de PENTO-analyse de basis voor een goed gestructureerde en succesvolle onderneming.

Onze methode: De stap voor technische MKB
organisaties met gezonde groei ambities

Naast het Business Canvas Model van Alex Osterwalder en de ScalingUP methode van Verne Harnisch kijken waar naar de 5 belangrijkste ondernemers thema’s van Oxford Innovation UK SME Business Support Organisation. Aan de hand van deze thema’s worden de doelgerichte groeistappen in kaart gebracht. Een must voor ieder technisch bedrijf dat gezond wil groeien.

De eerste stappen naar duurzame impact

Duurzaam ondernemen is kijken naar welke impact een organisatie maakt op de wereld en hoe je hier positief invulling aan kunt geven. We zien steeds meer dat organisaties hier concreet mee aan de slag willen maar niet goed weten hoe ze dit moeten doen. Niet als een verkooppraatje, maar écht. Het is net als met goede voornemens: je houdt het alleen vol als het een onderdeel wordt van je manier van leven of je manier van ondernemen. Jij kunt jouw klant helpen om duurzaamheid onderdeel te maken van bijvoorbeeld de missie en visie, de bedrijfscultuur of communicatie.

De PENTO-analyse

De PENTO-analyse helpt je inzicht te geven waar je organisatie zich momenteel bevind. Vandaar uit kunnen we in gesprek gaan, gaan dromen, doelen stellen en dit alles vast leggen in een groeipad. Vanaf daar kan je aan de slag met de implementatie en realisatie van je ondernemingsdoelen en groei. De eerste concrete stappen naar een doelgerichte succesvolle onderneming zijn hiermee gezet!

Business Canvas Model

Business Canvas Model

Scaling Up Methode

Scaling Up Methode

Wil je met de PENTO-analyse aan de slag binnen je MKB bedrijf?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Ben je klaar voor groei?

Maak een afspraak met een van onze business rebels of bedrijfsbemoeialen. Wij zijn er om je uit te dagen, je te helpen innoveren en de status quo te doorbreken. Bel ons op +31 (0) 40 240 58 80 en zet vandaag nog de eerste stap naar de toekomst van morgen.

Bel +31 (0) 40 240 58 80